Aug 11, 2011

Asam gumpal..

Orang panggil asam gumpal..tetapi sebenarnya..sagu yang digumpalkan..hehe..tak tahulah kenapa orang panggil asam gumpal..
rasanya..tak masam pun mcm asam..hehe..

Ia adalah resipi dr pantai timur (terengganu rasenye)..baru aje ari isnin aritu akak ak wat..tapi..kuahnya..letak susu cair + gula merah...

Ada jugak orang wat bubuh inti dlm sagu tu..inti kacang ijau..

Yang kt bawah ni..tip simple aje..try la...sedap..:)
 
Bahan-bahan :
250g biji sagu
2 liter air
secubit garam

Kuahnye:
1 liter santan
60g gula merah

Cara-caranya:
  1. Rebus biji sagu bersama-sama air garam sampai masak ( warna jadi lutsinar / jernih) 
  2. Tapis dan sejukkan.
  3. Gumpal sagu hingga jadi padat.
  4. Untuk kuah pulak, masukkan santan dan gula merah. Masak hingga mendidih. Sentiasa jaga api supaya tak pecah minyak santan itu.
  5. Untuk hidangan, masukkan sagu ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah ke atasnya..
  6. Siap utk dimakan..
 
Slamat mencuba..mudah aje..(^_^)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recently post

get this widget

Blog is everywhere