Aug 16, 2011

Resipi laksa Penang..:)

Assalamualaikum, hari ni..ak nak wat laksa..bahan2 abah da beli td..oleh sebab mak kena p skolah..adik ak plak malas punya..potong sayor mau kot..akulah yg kena wat kuah laksa.n kakak ak plak..blom tentu nk blk ptg ni..so..arini..sume kena rasa air tangan ak wat laksa ye..haha..first time nk wat sendiri nih..inilah resipi2 utk wat kuah laksa..hrp2 umpphh lah kan..hehehee...:)

Bahan2 utk wat kuah laksa: (utk 4 org makan: mak + abah + aku + adik aku)

  • 1 kg ikan kembung/ ikan sardin
  • 3-4 ulas asam keping
  • 1/2 labu bawang besar
  • 7-10 ulas bawang merah
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 3-4 cm halia
  • 10-12 sudu makan cili giling
  • 7-10 biji cili padi
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 cm belacan
  • segenggam daun kesum
  • 1 batang bunga kantan
  • garam secukup rasa
  1. *Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
  2. Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
  3. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
  4. Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa...
  5. Masukkan daun kesum dan bunga kantan...
  6. Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...Kecap rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya :P

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recently post

get this widget

Blog is everywhere